12 OKTOBER 2021

Dutch Design Week: het huis van de toekomst kleurt letterlijk groen

‘Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning’, daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Tijdens Dutch Design Week (16-24 oktober) in Eindhoven presenteren zij ‘The Exploded View’. Een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire toepassingen en biobased materialen opnieuw is opgebouwd.

_

Ook Holcim Bouw & Infra is deze uitdaging aangegaan. We werken vanuit Oudenbosch nauw samen met onze Holcim R&D-partners in Lyon en Hamburg om ons begroeide beton verder door te ontwikkelen voor de specifieke toepassing in woningbouw.

_

 

Begroeide wand: een idee komt tot leven

Onze begroeide wand bestaat uit prefab betonelementen die zowel in de (woning)bouw als in de infrastructuur kunnen worden toegepast. De technologie erachter is nog volop in ontwikkeling, maar we kunnen wel wat meer over de samenstelling vertellen.

_

De begroeide wand is opgebouwd uit twee lagen. De eerste laag is een constructieve betonlaag, de tweede bestaat uit poreus beton (substratum). De samenstelling van het substratum is divers en kan bestaan uit minerale gesteenten met open poriën, gerecyclede materialen of organische stoffen. Op dit moment hebben we op verschillende plaatsen wereldwijd deze technologie toegepast bij kunstmatige riffen, om de biodiversiteit onder water te vergroten.

_

Voordelen groene betonwand

De voordelen van de begroeide wand zijn talrijk en we ontdekken er vast nog meer. Groene wanden:

  1. hebben een geweldige toegevoegde waarde voor de stedelijke omgeving en voor de biodiversiteit.
  2. fungeren als biofilter, reguleren de temperatuur van een gebouw en verkoelen de binnenstad.
  3. bieden akoestische en esthetische voordelen.
  4. houden een deel van het regenwater vast, waardoor er vertraging ontstaat in de piekafvoer.
  5. zorgen als verticale tuin voor een waardevolle ruimtebesparing en verdere toepassingen.

_

Begroeid beton kan ons helpen baanbrekende stappen vooruit te zetten op het gebied van leefomgeving voor mens, flora en fauna. Ons Holcim-team is op dinsdag 19 oktober aanwezig in Eindhoven om tekst en uitleg te geven over deze nieuwe betontechnologie. Zien we je daar?

DUTCH DESIGN WEEK